Ryd op i bogreolen

Ryd op i bogreolen

Skab magi i bogreolen

Der er nogenlunde orden på klædeskabet (selvom jeg stadig mener at klædeskabets primære funktion burde være som indgangsportal til Narnia). Bogreolen derimod er igen fyldt med bunker og for mange bøger.
Jeg troede, at jeg havde løst problemet men opdagede at løsningen bare bestod i at sætte kasser med bøger på loftet.
Det var først da jeg begyndte at benytte mig af de samme oprydningsprincipper som jeg har brugt i forhold til garderoben, at jeg fik lidt mere overblik over min bogsamling.

Oprydning af tøj og bøger

Først startede jeg med en gang om året at sortere mit tøj på må og få. Så blev det sorteret efter årstider men det betød stadig store bunker af tøj som bare blev flyttet rundt på og ikke nødvendigvis brugt.

Project 333 – 3 måneder af gangen

De rigtige fremskridt kom først da jeg fandt udfordringen Projekt 333. Den går ud på kun at benytte sig af 33 beklædningsgenstande i tre måneder. Efter tre måneder sammensætter man så garderoben påny.

Når der ikke er megen plads på bogreolen så synes jeg, at det er en god måde at komme igennem bogsamlingen på. Fyld boghylderne påny hver tredie måned, hvis der er bøger der aldrig finder vej til bogreolen sorteres de helt fra og gives væk.

Capsule garderobe – strømlin din samling

Jeg blev hurtig begejstret for et mere overskueligt klædeskab og fik lyst til at gøre det endnu mere strømlinet. Med en capsule wardrobe går det ud på at sammensætte en garderobe der kun består af tøj du elsker og så sørge for at de forskellige dele går godt i spænd med hinanden. Det gøres bedst ved at have nogle gode basisgenstande i god kvalitet. Det har jeg endnu ikke rigtig mestret men jeg kan godt lide at sortere mine bøger efter basiskategorier f.eks yndlingsbøger, yndlingsforfattere, genre, sprog og nogle gange farve.
Derudover vil jeg bruge det som inspiration til at opgradere til en flottere udgave af nogle af  mine bøger.

Konmari – bringer den mig glæde?

Det bedste råd fandt jeg i bogen: “ Magisk oprydning – en simpel, effektiv metode, der skaber plads til det du elsker” af Marie Kondo.

Det jeg tog med mig fra læsningen af den engelske udgave af bogen var at vælge det område der kræver oprydning og så tage alt frem der passer til kategorien. Derefter begynder sorteringen ved at stille spørgsmålet bringer den/det mig glæde? Udfordringen består i kun at beholde det der bringer glæde.

Udover om bogen bringer mig glæde så kan den jo også have affektionsværdi.

Hvis bogen har affektionsværdi så forsøger jeg at behandle den derefter, hvis løsningen ikke bringer mig glæde, så er det okay at skille sig af med bogen, for så var det nok mere dårlig samvittighed der spillede ind og ikke et billede på det bånd, du kan ære et andet sted, i en anden forbindelse.

Konmari metoden fungere især godt med de bøger jeg har læst.  Der hvor det bliver mere besværligt er når det gælde de bøger i reolen jeg endnu ikke har læst.

Der spørger jeg i stedet vækker den forventnings læseglæde hos mig.

I praksis

Så i dag brugte jeg tid på at få styr på en bunke af bøger der har været gemt væk.
Jeg samlede alle bøgerne der var opmagasineret og sorterede dem i fagbøger og skønlitterære bøger.

oprydning af bogstakke

I første omgang koncentrerer jeg mig om de skønlitterære bøger.

Fremgangsmåde

  1. Samle alle de opmagasinerede bøger
  2. Sortere i fagbøger og skønlitterære bøger
  3. Sortere skønlitteraturen i engelske og danske bøger
  4. Tage hver enkelte skønlitterære bog og spørge mig selv bringer den mig glæde?
  5. Sætte bøgerne, der ikke blev sorteret fra, op i reolen. Give de andre bøger væk.

Fra tom til sorteret bogreol

Det midterste billede er af de bøger der kom fra bogstakken. På det sidste billede er der også bøger jeg har flyttet rundt på fra de andre bogreoler.

Opretholde oprydningen og belønning

Jeg er ret vild med fransk bogbinderkunst og en anden udgave af en capsule wardrobe er The five piece french wardrobe (5 dele fransk garderobe). Det er også en garderobe der består af udvalgte basisgenstande men hvert kvartal tilføjer man 1-5 nye beklædningsgenstande. Resten af året undgår man impulskøb.

Det har jeg tænkt mig at overføre til mine bogkøb. Jeg vil komplimentere bogsamlingen med 1-5 nye bøger hver januar, maj og september.

For at bogreolen ikke igen bliver overfyldt vil jeg forsøge at sortere bøger fra løbende. Her vil jeg også følge kalenderåret og sortere en bog fra i januar, to bøger i februar, tre bøger i marts, for til slut at sortere 12 bøger fra i december.

Næste oprydningstrin

Nu hvor bøgerne står på reolen er mit næste trin, at holde øje med de bøger jeg endnu ikke har læst. Hvis der er en bog der står der længe vil jeg skrive den ned, sortere den fra og så låne den på biblioteket engang i fremtiden i stedet for.

For mig er et af de mest magiske steder et bibliotek og nu er jeg på vej til at have mit eget mini bibliotek med magi på hver hylde.

Nu vil jeg rydde en hylde så den står klar til biblioteksbøger.

Hvordan holder du styr på dine bøger?  Er der en af de her metoder du vil benytte dig af?Del gerne i en kommentar.

One thought on “Ryd op i bogreolen”

Skriv gerne en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.